Hoe zit dat eigenlijk, met brood?

Voor iemand die geïnteresseerd is in voeding weet ik behoorlijk weinig van brood. Hier staat over het algemeen supermarktbrood op tafel, de ene versie lekkerder dan de ander. En dat terwijl mijn oom bakker is en we echt een hele goede bakker in het dorp hebben. Laatst kocht ik spelt-brood bij de Jumbo. Iets met een klok en een klepel, speltmeel schijnt gezond te zijn. Maar in deze variant zat evengoed ‘broodverbeteraar’ en een e-nummer waar ik zelf overgevoelig voor blijk te zijn (weet niet meer welke). Dus gewoon marketing?

Liefst zou ik m’n brood bij de bakker kopen. Want eerlijk is eerlijk: de enkele keer dat we brood van de bakker eten, dan smullen we er ook echt van. En dat moet, met eten. Want als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel aan ‘functioneel eten’. Eten om je maag te vullen, zonder het te hoeven (of willen) proeven. Zonde vind ik dat. Ik hoop dat wij ons meisje kunnen meegeven dat eten fijn is, dat het een genietmoment is. Wil nog niet helemaal lukken, maar goed, dat ter zijde.

Hoe zit het nu met brood? Is supermarktbrood nou echt slechter dan bakkersbrood? Gebruikt de bakker nou wel of geen onnatuurlijke toevoegingen? Ik zou het natuurlijk aan mijn oom kunnen vragen. Of aan mijn neef die de zaak op termijn overneemt. Maar vanavond keken we De Rekenkamer, over de prijs van brood. Rest ons voor nu de vraag: wat is tarwe? En wanneer noem je tarwe meel en wanneer noem je meel tarwe? Wat is het verschil tussen tarwebloem en volkoren tarwebloem? Nou goed. Wordt vervolgd.

>> De Rekenkamer: wat kost ons dagelijks brood

 

4 reacties op “Hoe zit dat eigenlijk, met brood?

  1. Ken je de tv serie van Wouter Klootwijk (De Wilde Keuken) of de Keuringsdienst van waren? Stellen ze ook dit soort vragen, en gaan op onderzoek uit. Zelf eten wij meestal supermarktbrood, soms brood van de markt, en manlief bakt steeds vaker zelf brood. Van producten uit de bio-winkel. Dus ik denk dat het met dat laatste wel goed zit 😉 Maar over het algemeen… zal supermarktbrood ook wel gezond zijn hoor.

    • Ja, die ken ik, die kijken we vaak! Heerlijk programma is dat.

      En supermarktbrood: ik schrok van de ingrediënten van mijn supermarkt-speltbrood. Maar goed, op bakkersbrood zit geen ingrediëntensticker. :) Ach ja, ik vind het ergens ook wel mooi om te consuminderen én consubeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>