Zonder pakjes en zakjes

‘Het is mijn geitenwollensok’, zeg ik vaak. Ik streef naar een e-nummer-arm dieet voor mij en mijn gezin, zo weinig mogelijk pakjes en zakjes dus. Vooral e621 komt er bij mij niet in. Toen ik twee jaar geleden mijn inkoopbeleid hierop aanpaste, betekende dit dat de meeste merken pakjes en zakjes opeens geen optie meer waren. Maar hoe marineer ik mijn kip zonder de hulp van Conimex? Hoe kruid ik mijn aardappels zonder de hulp van Silvo? Hoe maak ik pastasaus zonder de hulp van Bertoli?

In blijde verwachting was ik, toen ik op 3 december 2010 naar Cappuchino op Radio 2 luisterde. Door mijn zwangerschapshormonen was ik me enorm bewust van alles dat ik at. Karin Luiten van Koken met Karin was die ochtend te gast. Ze vertelde over antipakjesavond en haar nieuwe kookboek: ‘Koken met Karin, zonder pakjes en zakjes’. Het is mooi hoe sommige dingen precies op het juiste moment op je pad komen. Ik kocht Karin’s antipakjes-kookboek en Corinne Gouget’s e-nummergids ‘Wat zit er in uw eten’.

Met de e-nummergids ben ik mijn voorraadkast doorgegaan. Mede dankzij de nesteldrang (leve de zwangerschapshormonen) heb ik mijn voorraadkast volledig leeggeruimd. Wereldgerechten, kruidenzakjes voor boerenommelet en soortgelijken: ze komen er bij mij niet meer in. In plaats daarvan schil ik weer zelf mijn aardappels, staat mijn pastasaus lekker een uur te sudderen en marineer ik de kip uit braadzak helemaal zelf.

Er valt nog veel te winnen hoor, in mijn gezin. Soms heb ik geen tijd en vervallen we toch weer in de kant-en-klaar producten. Toch zit ik lekkerder te eten als ik zelf mijn schnitzel gepaneerd heb. En baal ik van het pak diepvries-hamburgers dat ik op een zwak moment (geen tijd, geen tijd, geen tijd) kocht met e621. Maar het feit dat ik daar ontzettend van baal zegt wel genoeg: we eten gezonder dan ooit.

Ook zonder pakjes en zakjes? De kookboeken ‘Zonder pakjes en zakjes’ en ‘Handboek Oven’ van Karin Luiten zijn absolute aanraders! Zie ook www.kokenmetkarin.nl.

4 reacties op “Zonder pakjes en zakjes

  1. Ik heb het boek ‘Koken zonder pakjes en zakjes’ van Karin een paar weken geleden ook gekocht. Interessant om te ontdekken hoe het ook anders kan! Ook het (kook)boek van Amber Albarda vind ik een prima inspiratiebron.

  2. Bijkomend voordeel : ik heb 75% minder pijn in m’n kop … en ik geloof niet in toeval. Nadelig is dat je minder ‘vreetneiging’ hebt, waardoor ik minder eet, en daardoor niet bepaald aankom. Al zal dat voor de meeste mensen geen nadeel zijn.

  3. Koken met Karin heb ik sinds dit weekend in huis en n.a.v. jouw blog het E-nummer boek besteld. Hopelijk morgen in huis zodat ik meteen korte metten kan maken met E-nummers.

    • Hee, wat goed! Wij doen e-nummer-arm eten, want helemaal e-nummer-vrij zou betekenen dat ik ook zelf m’n brood moet bakken etc en dat doe ik mezelf niet aan tijd. De rode e-nummers uit het boekje mijden we zoveel mogelijk. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Leuk dat je reageert. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>