Consubeteren

Het voordeel aan e-nummer-vrij (of -arm) eten is dat je automatisch gaat consuminderen. Geen wereldgerechten en soortgelijken meer nodig. Gewoon een goede voorraad kruiden, veel verse producten, fijne (basis) kookboeken en altijd basis-ingrediënten als bloem, rijst, pasta en aardappels. Voornemen voor dit jaar: minder en vooral béter.

Vlees bij de keurslager, brood bij de bakker, groente bij de groenteboer en waar ik dat nodig vind ecologisch of biologisch. (Maar soms is alles bij de supermarkt halen gewoon wel erg makkelijk en snel.) Gister ging ik voor het eerst naar Ekoplaza in Leeuwarden. Ik had een klein zaakje verwacht, maar belandde in een complete supermarkt. Ik kwam voor bouillon zonder e-nummers en gistextract, maar heb nog wat meer meegenomen, waaronder gist en speltmeel.

Vandaag naar recept van Koken met Karin (Handboek oven) foolproof deeg gemaakt en mijn eerste broodjes gebakken; 50% speltmeel, 50% tarwebloem. Lekker! Volgende keer iets minder gist, langer laten rijzen en iets langer in de oven. Afbakbroodjes zijn goedkoper, zelf maken is lekkerder.

image image

Verse tomatensoep

Tot twee weken geleden had ik alleen maar zelf snert (erwtensoep) gemaakt. Geen groentesoep, geen tomatensoep, alleen soep uit pakjes of zelfs uit blik. Het tomatensnoep-pakket van AH haalde me over de streep, het zag er vrij fool-proof uit. En zo geschiedde! Heerlijk! Het recept is zo simpel, dat ik er geen soeppakketten voor nodig heb. Ook proberen?

Tomatensoep:

  • 8 tomaten
  • bouillon (voor circa 1,5 liter)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 winterpeen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • tijm
  • peper en zout naar smaak

Maak de bouillon volgens de verpakking. In het verspakket van de Appie zaten bouillonblokjes, die gebruik ik niet omdat die altijd e621 bevatten. Ik heb in plaats daarvan Struijk Rundvleesbouillon gebruikt. Daar zit geen e621, wel gistextract dat schijnt dubieus te zijn, maar dit is de meest veilige bouillon uit het supermarktschap.

Fruit ondertussen de uien in een koekenpan/wok/hapjespan o.i.d.. Snijd de winterpeen fijn en de tomaat in partjes, verwijder het harde deel (kern) en voeg alles toe aan de bouillon. Voeg ook te tomatenpuree en peper en zout toe, laat het geheel even rustig koken. Ongeveer 10 á 15 minuten. Daarna pureren met staafmixer (of blender, dat werkt ook prima, wel verstandig om het dan eventjes kort af te laten koelen). Tijm toevoegen. Weer even opwarmen.

Oh ja, naar smaak een eetlepel suiker, gehaktballetjes en/of vermicelli toevoegen. Die gehaktballetjes of vermicelli voeg je na het pureren toe he, anders zijn ze weer weg. En het mooiste: de volgende dag is de soep (mits goed bewaard natuurlijk) nóg lekkerder.

Pompoentaart

Pompoentaart - uit: 'Gek op groente en fruit' van AH  Gelukt! In elk geval een lust voor het oog...

‘Waarom heb je niet gewoon gekóókt?’, vroeg de man. Die vervolgens zelf aardappels met biefstuk ging staan bakken. Voor het meisje bakte ik een pannenkoek (‘ja, jaaa’) waar ze geen hap van wilde (‘NEE!’), schilde ik een appel (‘áp-pel, jaaaa die’) terwijl ze een mandarijn bedoelde (‘die, die, diehie, ap-pel, die!’).

En ik? Ik vond alles lekker aan de taart, behalve de pompoen. Weer wat geleerd.

Proberen? Boen een pompoen schoon en snijd in partjes van een halve cm (slierten en pitten verwijderen). Bekleed een bakvorm/springvorm met bladerdeeg (eventueel blind bakken), vul met de pompoenpartjes. Meng 250 ml volle kwark met 4 eieren (loskloppen), 150 gram geraspte oude kaas en 2 tl kerriepoeder. Giet het mengsel over de pompoenpartjes, bestrooi met een beetje tijm. Oven voorverwarmen op 200 graden, 40 minuten erin, klaar!
Recept uit: Gek op groente en fruit, koekboekje van Albert Heijn (€ 2,99).

Zonder pakjes en zakjes

‘Het is mijn geitenwollensok’, zeg ik vaak. Ik streef naar een e-nummer-arm dieet voor mij en mijn gezin, zo weinig mogelijk pakjes en zakjes dus. Vooral e621 komt er bij mij niet in. Toen ik twee jaar geleden mijn inkoopbeleid hierop aanpaste, betekende dit dat de meeste merken pakjes en zakjes opeens geen optie meer waren. Maar hoe marineer ik mijn kip zonder de hulp van Conimex? Hoe kruid ik mijn aardappels zonder de hulp van Silvo? Hoe maak ik pastasaus zonder de hulp van Bertoli?

In blijde verwachting was ik, toen ik op 3 december 2010 naar Cappuchino op Radio 2 luisterde. Door mijn zwangerschapshormonen was ik me enorm bewust van alles dat ik at. Karin Luiten van Koken met Karin was die ochtend te gast. Ze vertelde over antipakjesavond en haar nieuwe kookboek: ‘Koken met Karin, zonder pakjes en zakjes’. Het is mooi hoe sommige dingen precies op het juiste moment op je pad komen. Ik kocht Karin’s antipakjes-kookboek en Corinne Gouget’s e-nummergids ‘Wat zit er in uw eten’.

Met de e-nummergids ben ik mijn voorraadkast doorgegaan. Mede dankzij de nesteldrang (leve de zwangerschapshormonen) heb ik mijn voorraadkast volledig leeggeruimd. Wereldgerechten, kruidenzakjes voor boerenommelet en soortgelijken: ze komen er bij mij niet meer in. In plaats daarvan schil ik weer zelf mijn aardappels, staat mijn pastasaus lekker een uur te sudderen en marineer ik de kip uit braadzak helemaal zelf.

Er valt nog veel te winnen hoor, in mijn gezin. Soms heb ik geen tijd en vervallen we toch weer in de kant-en-klaar producten. Toch zit ik lekkerder te eten als ik zelf mijn schnitzel gepaneerd heb. En baal ik van het pak diepvries-hamburgers dat ik op een zwak moment (geen tijd, geen tijd, geen tijd) kocht met e621. Maar het feit dat ik daar ontzettend van baal zegt wel genoeg: we eten gezonder dan ooit.

Ook zonder pakjes en zakjes? De kookboeken ‘Zonder pakjes en zakjes’ en ‘Handboek Oven’ van Karin Luiten zijn absolute aanraders! Zie ook www.kokenmetkarin.nl.