Hoe authentiek is jouw blog?

Bloggen is niet meer zoals dat ‘vroeger’, tien jaar geleden, was. Ik kan daar maar moeilijk aan wennen. Sinds ik hardloop ben ik weer wat blogs gaan lezen, voor het eerst in jaren eigenlijk. Girls love 2 run is m’n grote favoriet, maar ook Annemerel.com lees ik graag op het moment. Mijn Bloglovin’-lijstje wordt steeds langer… Maar tjee, wat bloggen al die meiden vaak! Een succesvol blog is hard werken, dat blijkt.

Ik weet nog dat ik ergens in 2005 voor het eerst een mail kreeg van iemand die op mijn blog, tweewetenmeerdaneen.nl, wilde adverteren. Het was me te veel gedoe voor wat het opleverde. Nu is dat anders, overal om me heen zie ik gesponsorde blogs verschijnen. Bloggen levert in geld of ‘natura’ wel degelijk wat op! Maar dat is ook waar ik moeite mee heb. Niet het feit dat je met bloggen geld of goodies kunt verdienen. Nee, de soms tenenkrommende slecht geschreven gesponsorde blogs vol met linkjes naar webshops of fabrikanten, zonder een teken dat het een advertorial is. Of iets toegestuurd krijgen en net doen alsof je het zelf kocht.

Geanonimiseerd voorbeeld, flinke afknapper wat mij betreft: Blogger X schrijft over een luxe gebruiksvoorwerp dat behoorlijk aan de prijs is. In de blog schrijft Blogger X: “Ik gebruik dit product vaak, dus ik vind kwaliteit belangrijk en heb daar geld voor over.” Achteraf blijkt, in de comments, dat Blogger X dit product van de fabrikant toegestuurd heeft gekregen om te testen. Autch. Had dat in de blog gezet, dat maakt een blog zoveel sterker, zoveel echter!

Gesponsorde blogs of blogs die geschreven worden over gratis toegestuurde producten: echt helemaal prima en profiteer daarvan! Maar wees daar wel gewoon open over. Al is het met een disclaimer onder je blog, in kleine letters. Maar echt. Blijf echt, blijf transparant. Blijf eerlijk en blijf jezelf. Want dát is wat blogs zo prettig leesbaar maakt. Ze zijn geschreven door mensen. Persoonlijk en eerlijk. Vind ik.

1 reactie op “Hoe authentiek is jouw blog?

  1. Grappig dat je hier over schrijft. Zelf zit ik al een tijdje op de wip. Wel of niet door met advertorials en gesponsorde blogs. Niet dat ik ze vaak heb, maar krijg wel steeds meer aanvragen. En de exclusiviteit gaat er een beetje vanaf als je ziet welke bloggers er allemaal voor gevraagd worden én met die bedrijven in zee gaan. En inderdaad: slecht geschreven! Dat doet pijn in mijn tekstschrijvers-hart. De vraag is: ga ik het verschil maken? Of doe ik een stapje terug? Terug naar de basis van het ouderwetse (?), authentieke bloggen?

    Leuk dat jij weer vaker schrijft trouwens! Ben nog altijd fan van je schrijfstijl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>