Review: Garmin Forerunner 210

Garmin Forerunner 210Mijn hardloopcarrière  was nog maar een halfjaar jong, toen ik aan het eind van de zomer van 2013 vond dat ik een hardloophorloge nodig had. Na het lezen van verschillende reviews en specificaties van verschillende modellen wist ik dat het mij in eerste instantie om de GPS ging en niet om de hartslag. Ik kwam al snel bij Garmin uit. Het horloge van Nike vond ik mooier, maar dan zou ik over moeten stappen op een volledig nieuw platform en mijn met trots opgebouwde stats in Runkeeper moeten verlaten. Dus nee, geen Nike. Een Garmin Forerunner 110 of een Garmin Forerunner 210 moest het worden.

Goed, gezien dat hardlopen van mij nog vrij vers was, heb ik mijn Forerunner via Marktplaats gekocht. Na een week zoeken verscheen er opeens een advertentie in eigen dorp en daar heb ik meteen achteraan gemaild. Een paar mailtjes en een telefoontje verder werd ik voor honderd euro de derde eigenaar van een Garmin Forerunner 210 met hartslagmeter.

GPS Horloge
Inmiddels heb ik de Garmin ruim een jaar fanatiek gebruikt. Dat lopen is gebleven dus… Het horloge hielp me naar mijn eerste (en tweede) halve marathon, naar een PR op de 4Mijl en door heel veel trainingen. De GPS heeft me de afgelopen 14 maanden slechts een enkele keer in de steek gelaten. Vaak doordat er een ‘cold reset’ van de GPS nodig was en ik te weinig geduld had. Meestal echter, had ik een snelle GPS fix. Ik legde mijn horloge vaak al even buiten als ik bijna ging lopen, zodat ik mijn horloge ‘klaar voor de start’ om kon doen. Tijdens het lopen was de GPS ontvangst altijd goed. Ik moet daarbij zeggen dat ik niet door lange tunnels loop.

Garmin vs. Runkeeper
Ik ga overal altijd vol in, er vanuit gaande dat ik nooooooit weer anders wil. Ik uploadde al mijn oude stats uit Runkeeper naar Garmin connect (wat een klus), maar miste daar al snel het sociale van Runkeeper. Ik ben dus beide gaan gebruiken. Leuke aan Garmin Connect is dat je ook de weersomstandigheden (temperatuur, wind, luchtvochtigheid) tijdens je training terug kunt zien. Omdat ik Runkeeper miste en de eigen mogelijkheid van Runkeeper om Garmin te importeren niet goed genoeg vond, gebruikte ik ‘Fit2app‘. Bij nieuwere Garmin horloges zal dit wellicht gewoon goed gaan via de Runkeeper uploader zelf.

Hartslagmeter
De hartslagmeter bij mijn Garmin bleek stuk, waarschijnlijk doordat ik hem verkeerd bewaard heb, maar het kan ook zijn dat ik hem stuk gekocht heb. Ik heb een nieuwe ANT+ hartslagmeter gekocht en deze twee keer gebruikt. Maar dat was niks voor mij, zo’n band om mijn lijf. Het zal wel een kwestie van wennen zijn, maar ik werd er stront-chagrijnig van tijdens het lopen. Het is dus bij die twee keer proberen gebleven. Het verbinden van de hartslagmeter met het horloge is, net als de GPS-fix, iets waar je even geduld bij nodig hebt.

Voordelen:

  • Goede GPS
  • Mogelijkheid om gegevens te uploaden in Runkeeper
  • Prijs is aantrekkelijk
  • Laps timen
  • Zelf intervaltraining kunnen instellen
  • Geschikt voor zowel brede(re) als smalle pols
  • Eenvoudig te bedienen met vier knoppen

Nadelen:

  • Het ‘knijpertje’ om het horloge mee op te laden en uit te lezen, komt erg precies
  • Losse hartslagmeter (borstband)
  • Buiten intervaltraining (op afstand of tijd) weinig mogelijkheden om als ‘trainingsmaatje’  te gebruiken

Forerunner 210 kopen
Garmin heeft inmiddels een opvolger voor de Forerunner 210: de Forerunner 220. De Forerunner 210 is daarom nu flink afgeprijsd.  Op het moment van schrijven koop je een nieuwe Garmin Forerunner 210 voor € 139,00.

Zelf stap ik nu, na 14 maanden met mijn Garmin Forerunner, over op een horloge met meer mogelijkheden als ‘trainingsmaatje': de Tomtom Runner Cardio. Zodra ik daar wat meer mee gelopen heb, zal ik mijn ervaringen met de Tomtom ook delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>